🚚BESPLATNO EUROPA NARUDŽBE > 150 eura

VRHUNSKA OPREMA ZA TVOJE MOTOCIKL

🚚BESPLATNO ITALIJA NARUDŽBE > 50 eura

3 nova modela BMW-a slijedit će R 1300 GS

3 nuovi modelli BMW seguiranno la R 1300 GS - Endurrad

Paolo Migliori |

R 1300 GS: Otkrijte 3 nova BMW modela koja će uslijediti

Novi BMW R 1300 GS u prodaji je od studenog 2023., ostali modeli R 1300 s novim boxer motorom uslijedit će od 2024.  MOTORRAD zaviri u kristalnu kuglu i sada ih pokazuje: R 1300 R, R 1300 RS i R 1300 RT.


Izvorno je slovo "R" u nazivu modela motocikala BMW označavalo riječ "kotač", za razliku od zrakoplovnih motora koje proizvodi tvrtka. Međutim, s vremenom je ovo slovo postalo simbol Boxer modela. Od jeseni 2023. BMW je odlučio temeljito inovirati svoju ponudu, uvodeći novi BMW R 1300 GS i pripadajući dodaci krajem 2023.

Novi Boxer motor BMW-a R 1300 GS

Dana 28. rujna 2023., točno stotinu godina nakon lansiranja prvog BMW-a, R 32, tvrtka je u Berlinu predstavila novi R 1300 GS, touring motocikl enduro tipa. Dostupan na tržištu od studenog 2023., R 1300 GS impresionira novim bokser motorom od 1300 cc, koji može isporučiti 145 KS (107 kW) pri 7750 o/min i najveći okretni moment od 149 Nm pri 6500 o/min.

Stižu i R 1300 R, R 1300 RS i R 1300 RT

Novi motor Boxer 1300 neće biti ograničen na GS, već će također biti implementiran u modele R, RS i RT. Iako još nema špijunskih fotografija ili curenja podataka o ovim izdanjima, MOTORRAD je u suradnji s dizajnericom Kar Lee nagađao kako bi ovi novi modeli mogli izgledati (pogledajte galeriju slika iznad).

Novi BMW R 1300 RS

Počnimo s RS-om: BMW je nedavno revidirao ovaj model, uvodeći promjene koje uključuju LED dnevna svjetla, LED indikatore i nove opcije. Među njima je mogućnost zamjene visokog upravljača cjevastim upravljačem i odabir jednosjednog sjedala. Trenutna verzija RS-a vjerojatno će ostati u proizvodnji do jeseni 2024., dok bi ažurirana verzija s motorom 1300 mogla stići tek 2025.

Nova rješenja za šasiju

Evolucije oko novog motora 1300 također uključuju strukturne inovacije u šasiji. R 1300 GS ima novi čelični glavni okvir s limenim školjkama i aluminijskim stražnjim okvirom pričvršćenim vijcima. R 1300 RS bi mogao slijediti sličan pristup, s naopako okrenutom teleskopskom vilicom umjesto Telelevera, ali zadržavajući veliki prednji radijator za hlađenje.

Sportski štih za RS

Možete očekivati ​​da će BMW učiniti RS još sportskijim nego prije. Prednje osvjetljenje moglo bi se integrirati u kompaktniji oklop koji pristaje bliže okviru, bez nepotrebnih rubova, dajući biciklu skladniji i lakši izgled. Stražnji dio, tanji i nagnutiji, prirodno nastavlja liniju aluminijskog okvira, pomažući smanjenju ukupne težine. Više snage i manje težine: idealna kombinacija za novi RS.

Novi radarski sustavi za BMW

Unatoč smanjenju težine, tehnologija ostaje vrhunska. RS će biti opremljen širokim rasponom sustava pomoći, uključujući radar za nadzor mrtvog kuta i adaptivni tempomat. Ovi će uređaji biti diskretno integrirani u strukturu motocikla, osiguravajući sigurnost i udobnost tijekom vožnje.

Novi BMW R 1300 R

R 1300 R također će imati koristi od novog Boxer motora, s velikim vodenim hladnjakom koji zamjenjuje prednji Telelever. Preokrenuta teleskopska vilica i dalje će jamčiti izvrsne performanse.Dizajn R-a imat će tanji i mišićaviji aluminijski stražnji kraj, naglašavajući snagu njegovih 145 KS.

LED prednje svjetlo i redizajnirani prigušivač

Mala, ali značajna promjena tiče se LED prednjih svjetala, koja će biti kompaktnija i integrirana u dizajn vilice, čineći motocikl vizualno tanjim. Prigušivač će također biti smanjen u veličini, izrađen od nehrđajućeg čelika s gotovo nevidljivim zavarenim spojevima, uz zadržavanje funkcionalnosti za svakodnevnu upotrebu i putovanja.

Novi BMW R 1300 RT

R 1300 RT bit će vrhunski model za putovanja, opremljen novim Boxer motorom i ojačanom strukturom šasije za podnošenje velikih opterećenja. Dok zadržava stabilnost kao prioritet, RT će ponuditi vrhunsku zaštitu od vjetra i vremenskih prilika, zahvaljujući poboljšanom aerodinamičkom dizajnu.

Potrošnja goriva i tehnološka oprema

Novi aerodinamički dizajn R 1300 RT smanjit će potrošnju goriva, povećavajući domet na oko 600 kilometara sa spremnikom od 25 litara. RT će također imati napredni sustav osvjetljenja, grijana sjedala, električno podesivo vjetrobransko staklo i sveobuhvatan audio sustav, s rješenjem povezivanja za Android i Apple uređaje.

Dostupnost novih modela

BMW planira lansirati R 1300 R, RS i RT 2024., s mogućnošću da ih vidimo na tržištu tek 2025. Međutim, čekanje će biti opravdano poboljšanjima obećanim novim Boxer motorom i strukturnim inovacijama koje će smanjiti ukupnu težinu motocikala.

R 1300 GS već je izazvao senzaciju u svijetu motocikala, ali BMW tu ne staje. Uz obećanje stalnih inovacija i predanost izvrsnosti, bavarska tvrtka već je najavila da će tri daljnja modela slijediti R 1300 GS. Ovi novi modeli nosit će palicu kvalitete i visokih performansi na koje je BMW navikao, ali s nekim inovativnim iznenađenjima koja će svako putovanje učiniti jedinstvenim iskustvom.


Prvi od tri očekivana nova modela BMW-a predstavljat će revoluciju za off-road entuzijaste. Izgrađen da savlada teške staze, ali i da jamči glatku vožnju na asfaltnim cestama, preuzet će mnoge značajke iz provjerenog dizajna R 1300 GS, uključujući pouzdanost i snagu boxer motora, koji je postao legenda ove serije. Međutim, integrirat će nove tehnologije ovjesa i elektroničkog upravljanja, dizajnirane za povećanje sigurnosti i jednostavnosti korištenja.


Drugi model će se umjesto toga fokusirati na urbanu mobilnost. Dok je R 1300 GS dizajniran kao svestrani stroj za putovanja, ovaj će novi model imati kompaktniji izgled i lakše rukovanje, idealno za gradski promet. Uživat će u istim elegantnim linijama tipičnim za BMW dizajn, ali s posebnim fokusom na upravljivost i praktičnost, što ga čini savršenim za svakodnevno putovanje na posao.


Konačno, BMW planira i sportski model koji će oduševiti ljubitelje brzine i čistih performansi. Ovaj će model biti opremljen još snažnijim motorom od R 1300 GS, ali s lakšom i aerodinamičnijom strukturom, optimiziranom za stazu. Linije dizajna bit će agresivne i futurističke, spremne privući pozornost ne samo svojim performansama nego i prepoznatljivim izgledom.


Sveukupno, ovi novi modeli ne samo da će proširiti već impresivnu ponudu BMW-a, već će ljubiteljima motocikala ponuditi sve posvećenije i specijaliziranije izbore.Bilo da ste avanturist, gradski putnik ili ambiciozni prvak u brzini, ovi će novi bicikli nedvojbeno biti izvrsna opcija za razmatranje. S ovim dodacima, BMW ne samo da održava, već i dodatno podiže ljestvicu izvrsnosti motocikala, još jednom pokazujući zašto je predvodnik u industriji.

Ostavite komentar

Napomena: komentari moraju biti odobreni prije objave.