🚚BESPLATNO EUROPA NARUDŽBE > 150 eura

VRHUNSKA OPREMA ZA TVOJE MOTOCIKL

🚚BESPLATNO ITALIJA NARUDŽBE > 50 eura

GS: Povijest Maxi Endura

GS: La Storia della Maxi Enduro Endurrad

Peppe Z |

GS: Povijest Maxi Endura

BMW GS redefinirao je koncept avanturističkog motocikla otkad je predstavljen 1980. Sa svojim revolucionarnim dizajnom i golemim tehničkim mogućnostima, GS je postao ikona u svijetu enduro motocikala. Ali koja je priča iza ove legende na dva kotača?

Sve je počelo s R80 G/S, prvim modelom u seriji, gdje je 'G' označavalo Gelände (terensko), a 'S' Straße (cestovno). Ovaj model kombinirao je najbolje od oba svijeta, nudeći svestrani motocikl sposoban savladati ne samo asfaltirane ceste, već i najneravnije terene. R80 G/S isticao se svojom lakoćom upravljanja, pouzdanošću i robusnošću te je postavio nove standarde za enduro motocikle.

U 1990-ima, BMW je predstavio R1100GS, nakon čega je uslijedio R1150GS, koji je uključivao vrhunsku tehnologiju tog vremena, uključujući ABS i bokser motor s četiri ventila po cilindru. Ove su inovacije označile prekretnicu za asortiman GS, čineći motocikle ne samo snažnijima, već i sigurnijima i pouzdanijima. Kombinacija udobnosti i performansi učinila je da popularnost GS-a eksponencijalno raste.

S novim tisućljećem došao je R1200GS, a potom i R1250GS. Ovi su modeli bili opremljeni većim motorima, poboljšanim ovjesima i naprednom elektronikom koja je uključivala sustave za pomoć vozaču poput kontrole proklizavanja i prilagodljivih mapa motora. Tamo R1250GS , posebno je predstavio sustav ShiftCam, koji optimizira snagu i učinkovitost motora reguliranjem vremena ventila.

Danas je BMW GS i dalje referentna točka u maxi enduro segmentu. Svestranost, tehnološke inovacije i povijesna reputacija GS-a privlače avanturiste i motocikliste svih vrsta, od ljubitelja off-road vožnje do onih koji vole putovanja na velike udaljenosti. Događaji poput relija i utrka izdržljivosti i dalje učvršćuju dominantnu ulogu GS-a na sceni avanturističkih motocikala.

Zaključno, GS nije samo motocikl, već živuća legenda koja predstavlja kvintesenciju slobode i avanture na dva kotača. Bilo da ste veteran na cesti ili novi entuzijast, otkrivanje povijesti GS-a znači razumijevanje zašto je on i dalje preferirani izbor za one koji traže beskompromisne performanse i želju za istraživanjem svijeta.

 

 

Ovo je jedan  pregled povijesti i razvoja BMW-ove "GS" serije motocikala, s naglaskom na off-road i touring inačicama. Ovdje je sažetak glavnih faza i modela spomenutih u tekstu:

  1. Počeci 1970-ih:

    • Dizajn serije "GS" započeo je kasnih 1970-ih uključivanjem BMW-a u terenska natjecanja, kao što je "Six-Days".
    • BMW-ova tradicija off-road sportskih aktivnosti datira iz 1930-ih.
  2. Sportski uspjesi i razvoj:

    • Pobjeda u njemačkom prvenstvu u terenskoj vožnji 1979. dala je poticaj za razvoj homologne serijske verzije temeljene na iskustvu natjecanja.
    • R 80 G/S, lansiran 1980., bio je prvi veliki dvocilindrični enduro, uvodeći novi sektor velikih touring endura.
  3. Popularnost i svjetski putnici:

    • R 80 G/S brzo postaje popularan među svjetskim putnicima zahvaljujući svojoj rezervi snage, udobnosti na velikim udaljenostima i sposobnostima terenske vožnje.
    • Sudjelovanje na događajima kao što su Pariz-Dakar i Afrički reli sa zapaženim uspjesima.
  4. Proširenje raspona:

    • Godine 1988. lansiran je R 100 GS, enduro s najvećim obujmom na svjetskom tržištu u to vrijeme, koji je postigao ogroman komercijalni uspjeh.
    • Naknadni modeli, kao što su R 1150 GS i R 1200 GS, i dalje dominiraju prodajnim ljestvicama u mnogim zemljama.
  5. Inovacije i komercijalni uspjesi:

    • Godine 1994. modeli GS s motorom s četiri ventila po cilindru postigli su veliki komercijalni uspjeh.
    • Godine 2004. predstavljen je R 1200 GS, a zatim HP2 Enduro 2005. godine, predstavljajući povratak u prošlost s posebnim fokusom na terensku vožnju.
  6. Nova era i specijalizacija:

    • Godine 2005. R 1200 GS je postigao vodstvo u segmentu iznad 750 ccm i zauzeo peto mjesto u talijanskoj prodajnoj ljestvici.
    • Godine 2006. HP2 Enduro predstavlja sportski proboj sa specijalističkim pristupom dizajnu i inženjeringu.

Povijest pokazuje kako je BMW-ova serija GS  evoluirao je tijekom vremena, postavši jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih serija touring i off-road motocikala.

Ostavite komentar

Napomena: komentari moraju biti odobreni prije objave.