🚚BESPLATNO EUROPA NARUDŽBE > 150 eura

VRHUNSKA OPREMA ZA TVOJE MOTOCIKL

🚚BESPLATNO ITALIJA NARUDŽBE > 50 eura

BMW DC 04 umjesto električnog boxera?

BMW DC 04 invece del boxer elettrico? - Endurrad

Paolo Migliori |

BMW DC 04: Revolucija u električnim motociklima

BMW ELEKTRIČNI MOTOCIKLI: GUBICI I PATENTI

 

BMW je od 2015. predstavio nekoliko električnih motocikala.  Studije funkcionalnih ispitivanja, koncepti i vozila.  Bayerische Motoren Werke čak je patentirao tipičan dizajn boxer motora marke za sustav hlađenja elektromotora.  MOTORRAD pokazuje najnovija dostignuća.

BMW Motorrad nedavno je registrirao i zaštitio 11 novih imena za buduće modele. Nakon lansiranja CE modela, posvećenih električnim skuterima i konceptima urbane mobilnosti kao što je BMW CE 02, tvrtka sada usmjerava svoje napore na veće električne motocikle identificirane akronimom "DC". Nova imena uključuju DC 01, DC 02, DC 03, DC 04, DC 05, DC 06, DC 07, DC 08 i DC 09, namijenjena motociklima, dijelovima i priboru. U lipnju 2019. BMW je predstavio koncept Vision DC Roadster, koji je predstavio liniju električnih motocikala, s "DC" označavanjem "istosmjerne struje". Trenutačno nema dodatne opreme za ove nove BMW električne motocikle.

Modularna monokok šasija s integriranom baterijom

Krajem prosinca 2023. BMW je objavio novu međunarodnu patentnu prijavu za modularnu monokok šasiju namijenjenu električnim motociklima. Ovaj okvir uključuje središnji odjeljak za baterije, izrađen od kompozitne plastike ojačane karbonskim vlaknima, poput kevlara. Također postoji mogućnost stvaranja hibridnih konstrukcija korištenjem lakih metala kao što su aluminij ili titan, posebno u kritičnim područjima kao što su glava upravljača i oslonac zakretne ruke. Modularni dizajn nudi fleksibilnost za prilagođavanje ovjesa kotača specifičnom modelu, smanjujući troškove i pojednostavljujući proizvodnju zahvaljujući manjem broju komponenti.

Može li DC 04 biti BMW-ov prvi električni motocikl?

U ožujku 2023. pojavili su se patentni crteži koji se mogu odnositi na DC 04, BMW-ov prvi električni motocikl. Čini se da se ovaj novi model temelji na BMW-u G 310 R, čija verzija motora s unutarnjim izgaranjem isporučuje 34 KS (25 kW). BMW DC 04 vjerojatno će koristiti komponente iz električnog skutera CE 04, koji je već dostupan od 2022., ali s reorganizacijom paketa baterija i motora za prilagodbu motociklu. Elektromotor bi preko sustava koničnih zupčanika i nazubljenog remena, s otklonom od 90 stupnjeva, prenosio snagu na stražnji kotač.

BMW Vision DC Roadster i električni bokser motor

Koncept Vision DC Roadster, predstavljen 2019., privukao je pažnju svojim dizajnom inspiriranim klasičnim dvocilindričnim boxer motorom, sa sustavom hlađenja smještenim u naznačenim "cilindarima". Patentna prijava iz lipnja 2022. sugerira da BMW istražuje ovaj smjer, s rashladnim cilindrima postavljenim izravno na pogon, sa specifičnim funkcijama kao što je izmjena topline ili pasivno hlađenje elektroničkih komponenti. Međutim, ti su patenti još uvijek u embrionalnoj fazi i ne dopuštaju donošenje konačnih zaključaka.

Koncept BMW E-Power Roadster od 100 kW

U prosincu 2019. BMW je predstavio E-Power Roadster Concept, električni motocikl manje vizionarski u dizajnu od Vision DC Roadstera, ali sa snagom od 100 kW (136 KS) i ukupnom težinom od približno 300 kg. Unatoč tome, BMW još nije dovršio razvoj električnog motocikla visokih performansi spremnog za serijsku proizvodnju.Međutim, raspon DC označen brojevima od 01 do 09 sugerira da je nekoliko modela u pripremi, koji bi mogli biti između Vision DC Roadster i E-Power Roadster Concept.

E-Roadster, E-Tourer, E-Avantura?

Čini se da opsežna registracija imena za nove modele ukazuje na dugoročnu strategiju planiranja od strane BMW-a, čime se štite imena i tehnologije od potencijalnih zahtjeva drugih proizvođača. U budućnosti ćemo vjerojatno vidjeti modele kao što su e-roadster, e-tourer i e-adventure bike. U međuvremenu, galerija slika nudi pogled na prethodni razvoj BMW električnih motocikala.

BMW CE 04 i CE 02 za urbanu mobilnost

Trenutno dostupan BMW CE 04 lansiran je u proljeće 2022. kao nasljednik BMW-a C Evolution iz 2014. Od 2024. pridružit će mu se BMW CE 02, model "125 electric" sa snagom od 11 kW (15 KS). , dostupno s dozvolom klase A1 od 16 godina starosti ili s B196 produženjem automobilske dozvole. Oba modela namijenjena su urbanoj mobilnosti, idealna za kratka putovanja u gradskim područjima.

Proizvodnja BMW električnih modela u TVS-u u Indiji

BMW surađuje s indijskim partnerom TVS na razvoju budućih električnih modela. TVS već proizvodi modele G 310 za BMW, a 2023. započeo je proizvodnju BMW-a CE 02, prvog električnog modela u ponudi.

BMW DC 04 ima za cilj biti značajan napredak u svijetu električnih motocikala. Poznati njemački brend, poznat po svojim boxer motorima, ovim revolucionarnim motociklom čini korak prema zelenijoj i održivijoj budućnosti. Ali što čini BMW DC 04 tako posebnim u usporedbi s tradicionalnim električnim boxerom?


Počnimo s dizajnom. BMW DC 04 zadržava eleganciju i inovativnost tipičnu za marku, ali s futurističkim dodirom. Njegova aerodinamična šasija i moderne linije ne samo da privlače poglede, već nude i poboljšanu aerodinamičku učinkovitost. Ovo poboljšanje može se pretvoriti u veći domet baterije, što je ključni faktor za one koji koriste električni motocikl za svakodnevna putovanja.


Još jedna posebnost BMW-a DC 04 je njegova snaga. Opremljen najsuvremenijim električnim motorom, DC 04 nudi performanse koje se mogu mjeriti s mnogim motociklima s unutarnjim izgaranjem. Trenutačan odziv na gas i glatka isporuka snage omogućuju ugodnu vožnju bez napora, što ga čini izvrsnim izborom za ljubitelje motociklizma.


Ali ne radi se samo o izvedbi. BMW DC 04 također je dizajniran imajući na umu udobnost vozača. S ergonomskim sjedalima i naprednim ovjesom svako putovanje postaje ugodno iskustvo, čak i na velikim udaljenostima. Nadalje, motocikl je opremljen inteligentnim tehnologijama koje pomažu u vožnji, poput kontrole proklizavanja i nekoliko prilagodljivih načina vožnje.


Sigurnost nije zanemarena. BMW DC 04 uključuje niz naprednih sigurnosnih značajki, poput regenerativnog kočionog sustava koji ne samo da pomaže u uštedi energije, već nudi i veću sigurnost pri kočenju. Nadalje, LED svjetla visoke vidljivosti osiguravaju da je vozač uvijek jasno vidljiv drugim sudionicima u prometu.


Jedan aspekt koji će mnogi cijeniti je ekološka održivost BMW-a DC 04. S nultim izravnim emisijama, ovaj motocikl predstavlja ekološki prihvatljiviju opciju od svojih parnjaka s unutarnjim izgaranjem. BMW je također napravio velike korake u osiguravanju da su proizvodnja i odlaganje baterija što održiviji.


Zaključno, BMW DC 04 nije samo električni motocikl; to je preteča onoga što bi mogla biti budućnost mobilnosti na dva kotača. S inovativnim dizajnom, iznimnim performansama i snažnim fokusom na održivost, DC 04 bi doista mogao označiti prekretnicu na tržištu električnih motocikala. Ako ste ljubitelj motocikala ili jednostavno netko tko traži ekološki prihvatljiviji način putovanja, BMW DC 04 je definitivno vrijedan vaše pažnje.

Ostavite komentar

Napomena: komentari moraju biti odobreni prije objave.